Què és lluites compartides

Òmnium Cultural vol fer un reconeixement a totes les lluites que han contribuït a construir el nostre país. Amb aquest objectiu impulsem, acompanyats de persones i entitats que han participat en aquestes lluites, la campanya Lluites compartides.

Lluites compartides pretén ser un espai per compartir les lluites, i fer visible i reivindicar la feina de milers de persones anònimes que han treballat pel bé col·lectiu i han contribuït a construir un barri, un poble, una ciutat, un país i un món millor.

Sovint aquestes lluites no van ser compartides per la majoria de nosaltres, però tots ens beneficiem dels guanys aconseguits. Avui, gràcies a aquestes lluites, gaudim de més drets laborals, a les ciutats tenim més espais verds, les dones tenen més drets, les parelles del mateix sexe poden adoptar fills, podem gaudir d’ensenyament en català per a tothom…

Ja és hora, doncs, de reconèixer i celebrar la contribució d’aquestes lluites i fer que siguin veritablement compartides. Al capdavant, volem ampliar l’imaginari col·lectiu posant en comú els nostres passats diversos i els nostres anhels futurs. Si aprenem del passat, el coneixem, el reconeixem i el compartim, estarem en millors condicions per forjar, plegats, el nostre futur compartit.

Manifest Catalunya, Lluites compartides

Aquest país és fruit de la feina incansable de totes les dones i els homes que han ajudat a construir el que som. Dones i homes que han lluitat —sovint en condicions difícils i inicialment sense el suport de la majoria— per la justícia social, per la democràcia, per l’educació, per la cultura o, senzillament, per la dignitat humana.

Aquestes lluites han contribuït de forma molt important a la cohesió del país, dins la diversitat, ja que han unit persones de diferents procedències en una causa compartida. Són la plasmació de la visió de «Catalunya, un sol poble» que tants catalans, com Paco Candel, han defensat.

Per això és important reconèixer les lluites que han contribuït a fer de Catalunya el que és avui, aquest país on algunes persones vam néixer i d’altres hem fet casa nostra. Ara, gràcies a elles, gaudim de més llibertat d’expressió, es van aconseguir millors condicions laborals, les dones tenen més drets, a les ciutats tenim més espais verds, les parelles del mateix sexe poden adoptar fills, podem gaudir d’ensenyament en català per a tothom…

Per això, donem la benvinguda a la campanya Lluites compartides: una proposta d’Òmnium Cultural per fer visible i reivindicar la feina de milers de persones anònimes que han treballat pel bé comú i han contribuït a construir un barri, un poble, una ciutat, un país i un món millor.

Sabem que partim d’ideologies, orígens i traçats vitals diferents. No ens espanta. Compartim un eix comú: totes i tots formem part de la Catalunya actual, la que d’una manera o altra, ha de forjar el seu futur. Compartim, a més a més, i cadascú de la seva manera, el desig de justícia i dignitat.

Ens trobem en un punt d’inflexió. Una etapa ha arribat a la seva fi i ara, des de visions diverses, intentem obrir-ne una altra. Però si volem fer un pas endavant, hem de conèixer el passat i celebrar la contribució de les lluites que ens han portat fins aquí, fer-les més visibles i fer que siguin veritablement compartides. Ampliem el nostre imaginari col·lectiu; posem en comú els nostres passats diversos i els nostres anhels per a demà. Si aprenem del passat, el coneixem, el reconeixem i el compartim, estarem en millors condicions per forjar, plegats, el nostre futur compartit.

És per això que les persones i entitats que signen aquest manifest volem mostrar el nostre compromís públic amb la campanya Lluites compartides i donar-hi suport per tal de contribuir a la visibilització de totes aquestes lluites que han fet les dones i els homes d’aquest país, i que cal que entre totes i tots compartim.

Si sou una entitat i us voleu adherir a la campanya Lluites compartides només heu de signar el Manifest, us afegirem a la nostra llista d’entitats adscrites a la campanya.

Adhereix-te al manifest!

El so de les Lluites

Entrades exhaurides!

Moltes gràcies a tothom, hem exhaurit les entrades! Ens veiem aquest dissabte dia 8 d’abril a les 19.00h al Casino l’Aliança del Poblenou.

De 12.00 h- 19.00 h, tindrà lloc la mostra d’exposicions de les lluites locals i nacionals d’aquest país a la Rambla del Poblenou.

“Gaudirem d’un acte escènic que ens plantejarà un viatge plàstic, emotiu i musical per les principals lluites socials de l’últim mig segle. Passat, present i futur es fusionaran en punts de vista, posicionaments i reivindicacions de la ciutadania universals i sempre vigents. L’espectacle convidarà l’espectador a veure’s immers en aquestes lluites, en les seves idees força, el seu ambient i atmosfera… trencant barreres entre els espais escènics i l’audiència.”  (Míriam Escurriola, direcció escènica)