Programa sencer

El Fòrum serà el primer gran acte de la campanya que tindrà lloc el proper dia 5 de novembre, és obert a tothom i de caràcter gratuït. Al llarg del dia aplegarem, en el mateix espai físic de l’edifici emblemàtic de la Universitat de Barcelona, gent de procedències i sensibilitats molt diverses. El fet de compartir diferents experiències de lluites i de la vida mateixa, ajudarà a «ampliar l’imaginari col·lectiu, posant en comú els nostres passats diversos i els nostres anhels futurs», un objectiu clau de la campanya. 

Hi haurà 14 espais de debat al llarg del dia. A la primera hora del matí i a l’última hora de la tarda hi haurà sessions plenàries en què es parlarà, respectivament, de Catalunya davant la crisi dels refugiats i de l’encaix de les lluites pels drets socials i els drets nacionals. Entremig, hi haurà dos blocs de tallers en paral·lel, actes més petits que serviran per recuperar lluites i experiències més concretes i, sovint, oblidades. Pots assistir a la quantitat de sessions que vulguis, només et demanem que t’inscriguis a les xerrades perquè això ens ajudarà a planificar-nos.

També hi haurà una sala de viquipedistes dedicada a omplir de continguts la Lluitapèdia. Animem a tothom que tingui informació o documentació de lluites a portar-la aquí perquè es pugui fer disponible per a tothom.

Programa d'activitats Xerrades

10.30 h a 12.00 h: obertura i sessió inaugural

«Catalunya davant la crisi dels refugiats» amb Jordi Cuixart (president d’Òmnium Cultural), Raül Romeva (conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència), Beatriu Guarro (Stop Mare Mortum), Óscar Camps (Proactiva Open Arms) i Arcadi Oliveres (economista i activista). Modera: Rita Marzoa (periodista)

Tallers en paral·lel, en dues franges horàries

Sessió A
de 12.30 h a 14.00 h

 • El dret a un habitatge digne: del barraquisme fins a la PAH 
 • Resistències en plena dictadura
 • La cultura: un dret per a tothom
 • El moviment per la pau, ahir i avui
 • Les persones amb discapacitats també lluitem
 • Mig segle de la defensa de la convivència
 • La Lluitapèdia i la Viquipèdia: per què fan falta i com hi pots col·laborar

Sessió B
de 16.00 h a 17.30 h

 • La llibertat d’expressió: fins a on hem avançat?
 • La defensa de la llengua
 • Un altre món és possible? Del 0,7% al 15-M
 • L’antifranquisme dels anys setanta
 • Salvem el planeta: quin món deixarem per al futur?
 • La religió i el compromís social

De 18 h a 19.30 h: sessió de cloenda

«Drets socials i drets nacionals: camins paral·lels o confluents?» amb Neus Munté (consellera de la Presidència), Toni Comín (conseller de Salut), Jaume Asens i Llodrà (Quart tinent d’alcaldia, Barcelona), David Fernàndez (activista social i cooperativista), Camil Ros (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO). Modera: Mònica Terribas

Discurs de cloenda amb Jordi Cuixart (president d’Òmnium Cultural)

Activitats diverses al llarg del dia:

Viquimarató de Lluitapèdia

Un element important de Lluites compartides és la Lluitapèdia: el projecte de promoure el coneixement de les lluites i dels moviments socials a Catalunya de l’últim mig segle, mitjançant la creació o l’ampliació d’entrades a Viquipèdia. En una sala del Fòrum es durà a terme una Viquimarató per impulsar la Lluitapèdia.

Cinema de documentals socials

12.00 h: La força d’un somni (la lluita per a l’escola, des dels anys 50 fins a la democràcia)
13.00 h: Model Roquetes (Latituds)
13.30 h: Alimentació i canvi climàtic (Latituds)
14.00 h: CIEs Centres d’Internament d’Estrangers (Latituds)
14.30 h: Música per la cohesió social (Latituds)
15.00 h: Pobresa energètica (Latituds)
15.30 h: Defensant la llengua (Latituds)
16.00 h: Barraques. La ciutat oblidada

Actuacions musicals

19.45 h – 20.30h: Breus actuacions musicals (Paranimf)