Va ser l’11 de juliol del 1961, enmig de la llarga nit de la dictadura franquista, que cinc empresaris valents i compromesos amb el país van signar l’acta de constitució d’Òmnium Cultural, després de moltes trobades en despatxos i de reunions al voltant de la taula d’un restaurant de la Gran Via de les Corts Catalanes, el Finisterre. Lluís Carulla i Canals, Joan B. Cendrós i Carbonell, Fèlix Millet i Maristany, Pau Riera i Sala i Joan Vallvé i Creus van crear l’entitat, que es va instal·lar al Palau Dalmases, en un moment històricmarcat per la censura i la persecució de la cultura catalana. Conscients que preservar-la era una necessitat nacional, els cinc fundadors d’Òmnium, amb el suport, l’impuls i l’assessorament de persones com Joan Triadú i Font, van fer de l’entitat una eina fonamental de resistència nacional i de suplència de les institucions culturals catalanes. El 2 de desembre del 1963 va tenir lloc, al mateix Palau Dalmases, «l’acció més important de la policia franquista contra Òmnium Cultural». Aquell dia, el comissari Antonio Juan Creix, amb cinc funcionaris més de la Sexta Brigada Regional de Investigación Social (entre els quals hi havia José Olmedo Sánchez-Escribano), van clausurar, per ordre del governador civil de Barcelona, el pis del número 20 del carrer de Montcada ocupat per Òmnium Cultural.

 

Primer examen de professorat del català.

Els anys de clandestinitat de l’entitat (1963-1967) no van frenar, però, la continuïtat de les diferents activitats culturals ni tampoc el creixement de les classes de català, per a les quals Òmnium agrupava els mestres i organitzava directament els cursos. En definitiva, i en paraules del periodista Josep Faulí, «la dedicació a la llengua catalana defineix la mateixa existència d’Òmnium Cultural».

L’activitat d’ÒmniumCultural durant aquests cinquanta-cinc anys ha estat important per a la promoció de la llengua i la cultura catalanes en el marc de les diverses eventualitats polítiques i socials que ha viscut el nostre país.

Viquipèdia:

Òmnium Cultural

Comparteix a: