«La societat es transforma i, a mesura que sorgeixen nous ideals de vida, l’escola ha de modificar les seves tendències per tal d’adaptar-se a les necessitats del present i a les que es dibuixen en els horitzons de l’esdevenidor.» Això afirmava Rosa Sensat, una mestra nascuda al Masnou l’any 1873, compromesa amb els objectius d’una educació democràtica i de qualitat. Aquests valors pedagògics també varen inspirar, el juliol del 1936, la creació del Comitè de l’Escola Nova Unificada (CENU), que tenia la missió de coordinar els serveis d’ensenyament de l’Estat, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per establir una escola unificada basada en els principis de gratuïtat, laïcisme, coeducació, total ús de la llengua catalana i relació de l’escola amb el món laboral. La victòria del general Franco anà acompanyada de la destrucció sistemàtica de l’obra del CENU.

També Rosa Sensat va patir la persecució de la dictadura franquista i va ser titllada de «roja i separatista». L’any 1961, amb 88 anys, va morir a Barcelona.

 

escola-destiu-de-1968-organitzada-per-lescola-de-mestres-rosa-sensat-2

 

Pocs anys després, el 1964, va ser font inspiradora per a la renovació pedagògica catalana, en posar-se en marxa el Moviment de Mestres Rosa Sensat, dirigit per Marta Mata. Com ella mateixa deia, tenia la finalitat de construir totes les escoles que mancaven arreu de la geografia catalana; ajudar a la transformació de l’escola estatal i privada d’aleshores; millorar la qualitat pedagògica amb la formació continuada del mestre i la seva correcta consideració professional; adaptar l’educació al medi amb la catalanització de programes, i descentralitzar l’escola, que havia de portar el disseny de la comarca educativa, amb uns serveis autònoms i coordinats, uns consells locals i comarcals d’educació, i la participació del poble en la gestió del sistema educatiu com a única possibilitat de superar la xacra de la burocratització.

 

Fonts

  • Web Rosa Sensat
  • «La meitat del camí», dins La mestra Rosa Sensat, Informació bibliogràfica de la Biblioteca Rosa Sensat.
  • CAIVANO, Fabrici. «Ciutadans del segle xx», El País, Quadern de cultura, 27 de gener de 2000.

Viquipèdia

Comparteix a: