Salvem els aiguamolls de l’Empordà

L’any 1976, les màquines excavadores començaven a posar els fonaments del que havia de ser el complex turístic més gran de la península Ibèrica, 64.000 apartaments d’estiueig edificats sobre l’últim reducte dels Aiguamolls de l’Empordà. Un grup de joves, encapçalats per Jordi Sargatal, va prendre la iniciativa per paralitzar unes obres que ja estaven en marxa. Així va començar una lluita que va durar 7 anys. La lluita va concloure el 13 d’octubre de 1983 amb la creació, votada al Parlament català per unanimitat, del Parc Natural, un dels més carismàtics i reconeguts de Catalunya.

Entrevista realitzada per al programa Àtica Empordà a en Jordi Sargatal, impulsor de la campanya per salvar els aiguamolls als anys 70:

 

 

La Marxa del Llobregat (17 de setembre del 1976: ‘No al desviament’)

“Entre els mesos d’agost i setembre de 1978 tingué lloc una de les mobilitzacions ecologistes més importants d’aquells anys de transició: la Marxa del Llobregat. Des del seu naixement a Castellar de N’Hug fins a la desembocadura al Prat de Llobregat, la Marxa esdevingué una riuada de veïns que protestaven per l’estat del riu i del seu entorn i n’exigien solucions….”

 

 

 

Fonts

  • Sense Ficció de TV3 va emetre un documental sencer sobre la lluita dels aiguamolls de l’Empordà, que es pot veure aquí.
  • Bloc d’en Salvador Balcells

 

Viquipèdia

Participa

 

Vols aportar un testimoni de lluites en aquest tema? Posa’t en contacte amb nosaltres, via [email protected] o el formulari.

Comparteix a: