Enguany farà quaranta anys d’una fita històrica per al desenvolupament de les llibertats a Catalunya: concretament, el 26 de juny del 2017 farà quaranta anys de la celebració de la primera manifestació LGTBI als carrers de Barcelona. El 26 de juny de 1977, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya va organitzar a les Rambles de Barcelona la primera protesta organitzada a favor dels drets i llibertats de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

Estem parlant d’un moment històric en què s’havia promulgat la “ley de peligrosidad social”, text legal que condemnava els homosexuals a camps de reeducació. També cal recordar que l’homosexualitat era considerada encara una malaltia per l’OMS —l’Organització Mundial de la Salut— i el FAGC era il·legal. En aquest context absolutament desfavorable en l’àmbit legal i oficial, la lluita i la feina incessant dels activistes LGTBI va fer possible que les Rambles de Barcelona s’omplissin de milers de persones que, fent cas omís a les prohibicions, van cridar i córrer a favor de la llibertat sexual i el dret al propi cos.

La llei de perillositat social va ser aprovada per les Cortes franquistes l’any 1970. Des del primer moment va tenir el rebuig del clandestí MELH —Movimiento Español de Liberación Homosexual, precursor del FAGC—, que va iniciar la batalla contra aquesta llei feixista, i en va prendre el relleu el FAGC, que va assolir la derogació del supòsit d’homosexualitat l’11 de gener de 1979.

La manifestació de l’orgull gai del 1977 va ser, davant de tot, un crit a favor de l’amnistia, la legalització del FAGC i la derogació de la llei de perillositat social.

 

 

Fruit d’aquesta protesta, divuit mesos després es va aconseguir el canvi en la llei, i el 16 de juliol del 1980 el Front d’Alliberament Gai de Catalunya va ser legalitzat.

En canvi, no es va aconseguir que l’OMS suprimís l’homosexualitat de la llista de malalties fins més tard: va ser el 17 de maig de 1990.

Enguany el FAGC i la Comissió Unitària 28 de Juny commemorarem aquesta data cabdal per a la memòria històrica LGTBI i també per a totes les lluites compartides que van fer possible que aconseguíssim “estimar com vulguem”. El moviment LGTBI —conjuntament amb el moviment feminista, el veïnal, l’antimilitarista, l’obrer…— va portar la necessària llibertat sexual al nostre país.

Quaranta anys després, amb una potent llei contra la LGTBIfòbia aprovada l’any 2014, continuem lluitant i treballant per posar fi de forma definitiva a la LGTBIfòbia i a l’heteropatriarcat. Per això, aquest 28 de juny recordarem que fa quaranta anys va començar un camí que cal continuar construint pas a pas i petó a petó.

Eugeni Rodríguez i Giménez

 

Font

  • Eugeni Rodríguez i GiménezPresident de l’Observatori Contra l’Homofòbia i Portaveu del FAGC.

Viquipèdia

Participa

 

Vols aportar un testimoni de lluites en aquest tema? Posa’t en contacte amb nosaltres, via [email protected] o el formulari.

Comparteix a: