De 2000 a 2004 es va viure l’auge del moviment antiglobalització o altermundialista arreu d’Europa i més enllà. El moviment va començar molt d’hora i va tenir molta força a Catalunya, arran de la campanya contra el pagament del deute extern dels països pobres —Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern—, iniciada a finals de 1999. A partir d’aquí van sorgir una sèrie de mobilitzacions molt importants, i Barcelona es va convertir en una ciutat emblemàtica d’aquest moviment. Això, al seu torn, va contribuir al moviment enorme contra la guerra a l’Iraq, amb les manifestacions històriques del 15 de febrer de 2003 i de les setmanes i mesos posteriors, organitzades per la Plataforma Aturem la Guerra.

A partir de 2004 aquests moviments van disminuir, però van deixar un terreny fèrtil per al ressorgiment posterior de noves lluites.

A més a més, a banda dels moviments esmentats, també és l’època en què sorgeixen les mobilitzacions contra el transvasament de l’Ebre; l’any 2001 es produeixen les tancades de sense papers a les esglésies; el 2008-2009 hi va haver un auge del moviment estudiantil contra el Pla Bolonya, etc.