El 12 de març del 2000, coincidint amb les Eleccions Legislatives, la Xarxa Ciutadana va organitzar la Consulta Social per l’Abolició del Deute Extern. Més de 20.000 persones, 9.000 d’elles a Catalunya, van organitzar aquest exercici de democràcia participativa. Més de 1.400 col.lectius es van implicar en la Consulta Social, que es va realitzar a gairebé 500 localitats de tot l’Estat espanyol.

“La Consulta Social del Deute Extern va ser la història…

… d’una lluita conjunta. La Consulta va aconseguir aglutinar sota una mateixa acció i consigna centenars de moviments i organitzacions que mai havien treballat plegats, mentre aquelles entitats més radicals tant “per l’esquerra” com “per la dreta” se’n desvinculaven, unes perquè consideraven que legitimàvem el sistema i les altres perquè el posàvem massa en dubte. La Consulta va ser capaç de posar a treballar amb un mateix objectiu amplis sectors socials i, el més important, els seus integrants van saber renunciar a la identitat prèvia en favor d’una nova identitat col·lectiva: la Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern.

… d’un aprenentatge col·lectiu. Vam aconseguir que la societat conegués què era el deute extern i que aquest fos un tema molt més transversal del que era fins aleshores. A més va permetre el descobriment d’un sistema polític que ens regeix, dels interlocutors que ens corresponen i va posar en dubte la legitimitat d’aquells que teòricament ens representen. La Consulta va significar el qüestionament del sistema per part de la ciutadania, i encara més en celebrar-se el mateix dia de les Eleccions Generals.

… d’una presa de consciència i d’un acte de desobediència civil massiu. Es va ser conscient de la força que tenim entre tots i de la vulnerabilitat del sistema quan la societat civil s’uneix i actua de forma conjunta. Va suposar l’assumpció d’uns drets que com a ciutadania ens pertoquen i la seva execució conscient fins a les últimes conseqüències.

… d’un exercici sense precedents de democràcia participativa. La societat va participar en tots els àmbits de l’organització de la Consulta, des de la logística i la difusió fins a l’execució. El potencial crític i reivindicatiu de centenars de persones va ser canalitzat de forma inèdita en una mateixa acció, alhora que es va portar a terme una lluita per la independència partidària, amb la voluntat que la Consulta no fos instrumentalitzada per cap partit polític….

… però la Consulta Social va ser i és sobretot una història no acabada, una història que no acabarà mentre centenars de milions de persones continuïn vivint en una situació de pobresa extrema, i mentre hi hagi gent amb el ferm convenciment que les coses poden i han de canviar, i treballem plegats per aconseguir-ho.”

 

 

 

Font

  • Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern, La Consulta Social del Deute Extern a Catalunya, Editorial Mediterrània, S. L. 2001

 

Participa a la consulta

Comparteix a: