Maig del 2000: no a la desfilada militar

L’any 2000, quan es va saber que el govern del PP volia celebrar el dia de «las Fuerzas Armadas» a Barcelona, el 27 de maig, molta gent de Catalunya es va revoltar. El govern espanyol (en aquell moment, el ministre de Defensa era Federico Trillo) volia celebrar la victòria electoral regalant a l’exèrcit una parada militar a la capital catalana. La capital del «No a l’OTAN», que havia tingut un gran protagonisme en l’objecció de consciència i la insubmissió al servei militar.

A més, aquesta desfilada es volia dur a terme principalment per la Diagonal, l’avinguda per on havien entrat i desfilat, l’any 1939, les tropes franquistes a Catalunya. Per a molts catalans, aquell fet va ser el símbol de l’ocupació i de la Dictadura.

Tothom recordava que l’exèrcit espanyol formava i forma part d’estructures militars ofensives, com l’OTAN, i que havia participat activament en episodis tràgics de la història contemporània de Catalunya i de la resta de pobles de l’Estat espanyol: la Setmana Tràgica, la dictadura de Primo de Rivera, la Guerra Civil, la columna vertebral de la dictadura franquista, els consells de guerra contra l’oposició, el 23 F, l’article 8.1 de l’actual Constitució espanyola, etc.

 

 

Precisament la pressió popular i la convocatòria d’actes de rebuig va fer que la desfilada canviés de lloc i se celebrés sota la muntanya de Montjuïc, a l’avinguda de Rius i Taulet.
Quan la decisió es va fer pública es va constituir la «Plataforma per la pau. No a la desfilada militar», que ràpidament va aplegar entitats de tota mena: associacions veïnals, sindicats, associacions de lleure, ONG, fundacions, associacions universitàries, organitzacions juvenils, col·lectius diversos i partits polítics.

Les dues principals activitats unitàries van ser les següents:

– Organitzar una manifestació per al dissabte 20 de maig, amb els lemes «Per la Pau. No al militarisme. No a la desfilada militar. Cap a un món sense exèrcits».
– Crear el Festival per la Cultura de la Pau, que es va celebrar el dissabte 27 de maig, de les 12 h a les 20 h al Parc de la Ciutadella de Barcelona, amb el lema «Construïm la Pau. Desfem el militarisme».

 

 

Paral·lelament es van dur a terme acampades populars a la plaça d’Espanya i a l’avinguda Diagonal. El paper dinamitzador i el protagonisme de la gent jove en l’organització dels debats i de les altres activitats va ser molt important. També es va fer una crida per a la penjada de llençols blancs als balcons i finestres durant tota la setmana del 20 al 27 de maig.

Els principals punts de la Plataforma que es van difondre són, resumidament:

– L’exèrcit és el símbol més clar del militarisme i de la violència.
– L’existència dels exèrcits perpetua un ordre internacional injust.
– Els pressupostos de defensa impedeixen la reducció de les desigualtats socials.
– El comerç d’armes i la investigació militar no afavoreixen ni garanteixen la seguretat de persones i pobles.

El manifest de convocatòria acabava dient això: «La celebració d’una desfilada militar a la ciutat o a qualsevol altre lloc és un gest innecessari i incoherent. Volem que Barcelona i Catalunya siguin aparadors de la Cultura de la Pau, no de la cultura de la violència.»

Les dues activitats principals van ser un èxit total: desenes de milers de persones van omplir els carrers i el parc de la Ciutadella… Moltes més que les que contemplaven la desfilada militar. Les dues diades van ser una oportunitat per denunciar l’apologia del militarisme i dels arsenals armamentístics.

 

Francesc Tubau

Comparteix a: